Seguint la tradició oral sabem que a mitjans de segle XIX avantpassats de la família Pifarré conreaven les terres de l’Horta de Lleida entre la partida Mariola i la partida Caparrella, on avui en dia hi ha la Granja Pifarré. La seva tradició era eminentment pagesa amb el cultiu de hortalisses i verdura però a inicis del segle XX vam diversificar la producció.

L’any 1919 la família planteja un canvi productiu a la seva explotació agrícola. La nova proposta suposa seguir treballant les terres amb cultius de fruita i hortalisses afegint una nova orientació ramadera. Per aquest motiu Joan Pifarré i BIosca i la seva esposa, Dolors Pocallet i Roca, compren 2 vedelles.

L’objectiu inicial era obtenir llet pel consum propi i poder-ne comercialitzar els excedents entre el veïnatge per oferir un futur pròsper al seu fill Joan Pifarré Pocallet de tot just 2 anys.

El projecte funciona de manera modesta durant gairebé 20 anys però la guerra civil espanyola frena el seu progrés. En acabar la guerra i retornar a l’Horta són el seu fill, Joan Pifarré i Pocallet i Mercè Rovira i Torné, la seva recent esposa qui donen embranzida al negoci familiar ampliant la granja i adquirint un local al carrer Caldereries de Lleida per fer venda directa, era l’any 1957.

La Lleteria Pifarré situada al cor de la ciutat va dedicar la seva activitat a la venda directa de productes del camp i llet a granel fins els anys 70. L’any 1970 el fill de tots dos, Pere Pifarré Rovira, natural de l’Horta de Lleida, i la seva esposa Montserrat Vidal Marquès, natural d’Estaon al Pallars Sobirà, assumeixen la gestió de l’empresa familiar Granja Pifarré.

La família de Montserrat Vidal atresorava una llarga tradició ramadera al Pallars Sobirà i la seva aportació va ser cabdal en el futur de la granja.

En modernitzen les instal·lacions amb sala de munyir automàtica, nous estables i més zona de pastura pels animals. La granja passa en pocs anys a tenir 40 animals bovins dedicats a la producció làctia.

L’any 1990 Carles Pifarré Vidal, fill de Montserrat Vidal i Pere Pifarré, es matricula a l’Escola de capacitació Agrària de la Seu d’Urgell, especialitzada en ramaderia. Hi viu internat durant 4 cursos escolars. El 1994 Carles Pifarré Vidal s’incorpora a la Granja Pifarré i es crea la societat Ramaderia Pifarré SCP.

Es torna a millorar l’explotació ramadera ampliant de nou la granja, modernitzant la sala de munyir, incorporant dispensadors de granulat automatitzats amb ordinador i adquirint nova maquinària agrícola. La granja arriba a tenir 200 vaques a ple rendiment amb una producció mitjana de 4000 litres de llet diaris d’alta qualitat.

L’any 2008 la Granja Pifarré fa un gir en la seva orientació productiva i demana al DARP el canvi d’explotació ramadera de vaques lleteres a vedells d’engreix. Actualment la granja té capacitat per a més de 400 vedells i 20 vaques.

Durant l’inici del 2020 Granja Pifarré es proposa diversificar el negoci agrari familiar amb propostes i activitats agroculturals per donar a conèixer la història i tradició pagesa a l’Horta lleidatana. La proposta consisteix a desenvolupar activitats i tallers vivencials enfocats a aprendre les tasques dels ramaders per cuidar i alimentar bé als animals, conèixer i diferenciar les races de bovins, treballar la terra per conrear aliments, conèixer la història i evolució de la ramaderia i orientar als visitants en aspectes importants com la sostenibilitat mediambiental, el consum responsable i els productes de qualitat i proximitat que ofereixen les explotacions familiars arrelades al territori.

La història de Granja Pifarré parla de 6 generacions de pagesos, pageses i ramaderes que han seguit un model de negoci familiar on s’ha primat la qualitat dels productes i el saber fer d’una professió vocacional que representa un estil de vida.

Actualitzar la Granja Pifarré i diversificar la seva activitat al món “agrocultural” i educatiu és un nou repte de futur que obre la porta al fet que generacions futures de la família es puguin seguir incorporant al negoci agrari i familiar.

Tancar menú