El diari The New York Times va publicar fa poc un reportatge sobre els beneficis de la relació i el contacte entre vaques i persones.

 

El cow cuddling, que es podria traduir com abraçar vaques, convida els humans a interactuar amb aquests animals de granja i cuidar-los, raspallant-los el pelatge i parlant-los. L’experiència és semblant a la teràpia equina però amb una diferència que canvia totes les regles del joc: els cavalls tendeixen a estar drets, mentre que les vaques jeuen a l’herba de manera espontània mentre masteguen el gra, i això permet que els humans puguin seure al costat seu i abraçar-les amb més comoditat.

 

Per llegir més aneu a:

https://www.ara.cat/estils/terapies-vaques_0_2308569125.html

El diari digital Catorze.cat publica un interessant article on Gemma Ventura entrevista al geògraf Joan Nogué. Aquest explica com les persones ens hem desnaturalitzat i deslligat de la natura arribant a convertir-nos en analfabets del camp. No sabem el nom de plantes, les seves utilitats, ni el nom de molts espais naturals del nostre entorn. Nogué reivindica aquesta educació ambiental perquè les persones es tornin a vincular amb la natura i els diferents paisatges. També ens recorda que aquesta pandèmia del COVID-19 ens ha demostrat que no ho controlem tot. Ha sigut un avís i una lliçó d'humilitat.

Podeu llegir més a: 

https://www.catorze.cat/noticia/14540/joan/nogue/natura/et/demostra/no/saps/tot

El diari digital El Comercio va publicar un estudi de la Universitat Estatal d'Ohio on s'apunta que els infants que viuen prop d'una granja tenen millor sistema immunitari.

Un entorn sa roba als nostres sistemes immunitaris l'oportunitat de ser educats per microbis», recalquen els investigadors de la Universitat Estatal d'Ohio, "La bona higiene és important, però des de la perspectiva dels nostres sistemes immunològics, un entorn sa roba als nostres sistemes immunitaris l'oportunitat de ser educats per microbis", recalquen els experts, que van recol·lectar mostres fecals de deu nadons d'entre sis mesos i un any d'edat que vivien prop de granges, i de cinc menors que no tenien cap contacte amb animals.Els nadons que passen la seva infància en un entorn proper als animals, com en una granja, desenvolupen un sistema immunològic més fort que els que ho fan en una ciutat. Així ho ha comprovat un equip d'investigadors de la Universitat Estatal d'Ohio (Estats Units) que ha publicat els resultats del seu estudi a la revista 'Frontiers in Immunology'.
Les mostres van revelar diferències importants, especialment una àmplia variació de microbis i una gran quantitat de bacteris beneficiosos en la femta dels nadons que vivien en contacte amb animals, en comparació amb els que vivien en ciutats.

 

Per llegir més aneu a:

https://www.elcomercio.es/sociedad/ninos-crecen-cerca-granja-sistema-inmunologico-fuerte-20191002193620-nt.html

 

 

El Confidencial publica un article científic on es desvetlla com es comuniquen les vaques entre elles. L'article explica com segons el to dels seus brams podem saber l'estat anímic dels animals.

Les vaques són uns animals gregaris i molt socials, en el seu ramat poden expressar sentiments d'entusiasme i preocupació entre d'altres. L'estudi l'ha desenvolupat l'equip de la biologa Alexandra Green, autora principal d'aquesta investigació. 

 

Podeu llegir l'article complet a: https://cutt.ly/grvMMMl

 

 

L'Institut de Salut Global de Barcelona ha publicat un estudi on vincula directament natura i salut mental. Us deixem una síntesi però recomanem la lectura completa a : http://cort.as/-IYdw

 

Les persones adultes que durant la seva infància van tenir més contacte amb espais naturals podrien tenir una millor salut mental que aquelles que van estar menys exposades a la natura, segons conclou un nou estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per "la Caixa", que ha estat realitzat a quatre ciutats europees. L'exposició a espais naturals a l'aire lliure s'ha associat amb diversos beneficis per a la salut, com un millor desenvolupament cognitiu i un millor benestar mental i físic. Tot i això, pocs estudis han explorat l'impacte de l'exposició a entorns naturals durant la infància a la salut mental i la vitalitat a l'edat adulta. A més, els estudis sobre espais verds –jardins, boscos, parcs urbans, etc.– són més abundants que en el cas dels espais blaus –canals, estanys, rierols, rius, llacs, platges, etc.–. Aquest nou treball, publicat a la revista International Journal of Environment Research and Public Health i que forma part del projecte PHENOTYPE, es va realitzar a partir de les dades de prop de 3.600 persones adultes de Barcelona (Espanya), Doetinchem (Països Baixos), Kaunas (Lituània) i Stoke-on-Trent (Regne Unit).

 

Els paisatges agrícoles amb parcel·les petites i variades fomenten la biodiversitat

 

Crear un paisatge agrícola amb parcel·les petites i diferents tipus de conreus beneficia la biodiversitat de plantes i animals més que incrementar hàbitats semi-naturals, segons una recerca internacional que acaba de publicar la revista nord-americana PNAS. L'estudi ha estat liderat per l'Institut Nacional de Recerca Agronòmica de França (INRA) i el Centre Nacional per la Recerca francès (CNRS).

L'homogeneïtzació del paisatge agrícola és una amenaça important per a la biodiversitat i l'oferta de serveis clau dels ecosistemes per al benestar humà. Els investigadors afirmen que l'augment de l'heterogeneïtat dels cultius és més beneficiós per a la diversitat multi-tròfica que l'increment dels hàbitats semi-naturals. Els paisatges catalans que han contribuït a l'estudi, situats als secans de la plana de Lleida -Urgell, Segarra i Garrigues-, són justament els que responen millor a la premissa de major biodiversitat en camps més petits i variats.

L'article posa en valor aquestes parcel·les petites típiques del paisatge lleidatà. Afirma que un mosaic complex afavoreix la biodiversitat, mantenint al mateix temps la superfície en producció.

FONT: NACIÓ DIGITAL LLEIDA http://cort.as/-MMJ6

 

El digital Vitonica ens explica alguns dels beneficis saludables de viure en zones rurals.

 

El primer benefici és la qualitat de l'aire perquè és molt més neta i, en conseqüència, els pulmons dels que hi viuen gaudeixen de millor salut per norma general. I si a més parlem de practicar algun esport com el running, imaginar la diferència entre córrer entre tubs d'escapament o córrer a l'aire lliure al camp. 

 

Un major descans: dormir sense sorolls

A qui no li ha passat que ha intentat quedar-se adormit escoltant el continu pas de vehicles pel seu carrer, gent anant i venint de festa armant bullici, alarmes de cotxes sonant ... mentre que en el camp dels sorolls nocturns són gairebé inexistents i, com a molt, podem haver de lidiar amb el so dels grills o algun animal en època d'aparellament. Sens dubte, un benefici a nivell d'estrès acústic.

 

Menor estrès visual: la jungla de ciment

Estar contínuament veient edificis i estructures de ciment o acer, fanals, pals de llum, vehicles ... acaba per ser vas estrenar a nivell visual per a les persones, ja que és un paisatge monòton i artificial. Per contra, els que viuen al camp gaudeixen de vistes i paisatges molt més relaxants (especialment en les albes i capvespres) i això ajuda també a reduir els nivells d'estrès, amb la consegüent millora de la seva salut global.

 

FONT: https://www.vitonica.com/wellness/por-que-vivir-en-el-campo-es-beneficioso-para-nuestra-salud

Aquest article és una entrevista a Gustavo Duch(Barcelona, 1965). Aquest veterinari dedicat a temes de cooperació i desenvolupament desgrana en "Aliments sota sospita" els riscos que corre el planeta amb l'actual model de producció alimentària en el qual la "esquilmació" dels països pobres i els transgènics juguen un paper important. Duch proposa que pobles i ciutats produeixin els aliments que necessitin, un canvi cap a una agricultura en la qual cada país prengui el control sobre la seva alimentació.

Una interessant reflexió sobre la sobirania alimentària i sobre el retorn a l'autosuficiència d'aquells que fan el seu propi hort.

 

Podeu llegir-ho a: https://www.lavanguardia.com/vida/20111021/54232666817/gustavo-duch-hay-que-ruralizar-la-economia-y-campesinizar-el-planeta.html